Topic: Metrou Ușor la inaugurarea noului tramvai din Reșița (11 martie 2025)
2 posts, 204 views-
- Asociația Metrou Ușor
-
Posted:
-
Metrou Ușor la inaugurarea noului tramvai din Reșița (11 martie 2025)
Asociația Metrou Ușor
Vă propunem un tur virtual detaliat prin fotoreportajele Asociației Metrou Ușor:
-> noua rețea de tramvai
-> depoul și noul sediul administrativ TUR
-> tramvaiele Durmazlar Panorama GT4
-> evenimentul festiv de inaugurare a noii rețele de tramvai










🎉🚋 Reşița - oraşul care a câştigat pariul cu tramvaiul. A fost inaugurat cel mai nou sistem de tramvai din România, realizat prin fonduri europene.
Asociația "Metrou Ușor" a onorat cu entuziasm invitația Primăriei Municipiului Reșița și Societății Transport Urban Reșița (TUR) de a participa la inaugurarea festivă a celei mai noi rețele de tramvai din România, ce a avut loc marți, 11 martie 2025.
📽️🎞️ Istoria tramvaiului din Reșița - o poveste despre cum pot fi reparate greșelile trecutului
Tramvaiul a circulat în orașul de pe Bârzava pentru prima dată pe 23 august 1988. Rețeaua reșițeană a făcut parte din rețelele "târzii" realizate de regimul comunist în anii '80 în orașele Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Ploiești și Reșița.
Caracterizate de calea de rulare rudimentară realizată din prefabricate din beton (tehnologie consacrată pentru viteza de execuție și mai puțin pentru durabilitate și confort), aceste rețele aveau scopul principal de a lega cartierele de locuit de marile obiective industriale.
Materialul rulant din Reșița era tot atât de rudimentar, fiind reprezentat de vagoanele "Timiș 2", construite la Uzina Electrometal Timișoara. După Revoluție, vagoanele românești au fost înlocuite treptat de tramvaie de tip GT8 din Dortmund și Frankfurt am Main. Cu toate că erau mai vechi decât Timiș 2, tramvaiele nemțești erau superioare din punct de vedere tehnic și al fiabilității. Astfel, transportul electric din Reșița a reușit să funcționeze încă un deceniu, până în anul 2011, când s-a decis închiderea sa.
Visul pentru realizarea unei rețele moderne a luat naştere în anul 2016, iar lucrările au demarat în 2022. Obiectivul de investiții s-a realizat cu fonduri europene nerambursabile prin POR (Program Operațional Regional) 2014-2020. Rețeaua a costat 260 milioane RON fără TVA, iar garniturile de tramvai 130 milioane RON fără TVA. Operarea cu călători a noului tramvai reșițean a început pe 20 decembrie 2024, iar evenimentul festiv a avut loc pe 11 martie 2025.
🥇🚋 Caracteristicile noii rețele de tramvai și ce o face deosebită de restul sistemelor din România
Noua rețea de tramvai din Reșița are o lungime de 8,3 km cale dublă, numără 16 stații şi un parc de 13 tramvaie mono-articulate de 18m lungime. La acestea se adaugă un depou modern, cu toate dotările necesare pentru întreținerea și operarea noilor vehicule.
Este prima rețea de tramvai exclusiv bidirecțională, fără bucle de întoarcere. Tramvaiele au două posturi de conducere și uși pe ambele părți. La capetele de linie, schimbarea sensului de circulație se realizează prin schimbarea postului de conducere. Similar rețelelor de metrou sau de tren, există stații cu peroane centrale şi stații cu peroane laterale, tramvaiele deschizând ușile pe partea corespunzătoare.
🔵 Dezvoltarea sustenabilă a transportului electric
Pe lângă cele 13 tramvaie, Reșița operează 10 autobuze electrice, achiziționate tot prin fonduri europene nerambursabile, prin programul POR 2014-2020. Pentru acestea, în depou au fost edificate facilități speciale de întreținere și încărcare (lentă și rapidă).
În timp ce rețeaua de tramvai este coloana vertebrală a transportului din municipiu, străbătând principalele artere din Reșita, traseele de autobuz deservesc străzile secundare și periferice și oferă servicii "feeder" către tramvai. Astfel se obține creșterea ariei de acoperire și accesibilității transportului public.
🚉 Buna și sustenabila funcționare a unui centru urban major este influențată decisiv de existența transportului electric de mare capacitate. În timp ce Brașov, Constanța, Sibiu și Botoșani întârzie în a repara greșelile trecutului, Reșița a demonstrat printr-un efort administrativ considerabil că politicile corecte și sustenabile, bazate pe bunele practici europene, pot oferi o nouă perspectivă de dezvoltare a orașului. Asociația "Metrou Ușor" felicită autoritățile din Reșița pentru eforturile depuse și viziunea bazată pe dezvoltarea mobilității urbane durabile.
Vă propunem un tur virtual detaliat prin fotoreportajele Asociației Metrou Ușor:
-> noua rețea de tramvai
-> depoul și noul sediul administrativ TUR
-> tramvaiele Durmazlar Panorama GT4
-> evenimentul festiv de inaugurare a noii rețele de tramvai
-
- Asociația Metrou Ușor
-
Posted:
-
Home page
•
Parent forum:
Asociația "Metrou Ușor": Obiective, activități, proiecte, informații
•
Choose destination