Regiunile RomânieiTransilvaniaJudețul Cluj

 

Topic: Achiziții de tramvaie noi pentru Cluj

184 posts, 64373 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 14
 
 

📖 Pagination options
Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Dominatrix

Dispute pe tema licitaţiei pentru tramvaie organizată de Primăria Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca afirmă că licitaţia privind achiziţionarea de tramvaie câştigată de firma poloneză PESA a fost realizată în mod corect, în replică la afirmaţiile preşedintelui grupului de firme Astra, Valer Blidar, că licitaţia a fost total lipsită de transparenţă.
"Licitaţia s-a realizat în conformitate cu legislaţia privind achiziţiile publice. Aceasta a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice cu criteriu de atribuire oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic. Firma declarată câştigătoare, Pojajzdy Szynowe PESA Bydgoszcz SA din Polonia, a oferit preţul de 6.400.000 lei per bucată", au declarat miercuri reprezentanţii Biroului de presă al municipalităţii clujene.

Potrivit sursei citate, noile tramvaie care ar putea fi achiziţionate de la firma poloneză PESA vor avea un consum de numai 48,7 wh/t*km şi o capacitate de 296 de călători, iar termenul de garanţie este de 6 ani.

Pe lângă oferta polonezilor, la licitaţia din noiembrie 2011 a mai fost depusă o ofertă de către Astra Vagoane Călători Arad în asociere cu RATB. "Această firmă a oferit preţul de 6.650.000 de lei per bucată, cu un consum al tramvaielor de 35 wh/t*km şi cu o capacitate de 302 călători", afirmă Primăria Cluj-Napoca.

După publicarea rezultatului licitaţiei firma Astra a depus o contestaţie pe care Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a acceptat-o. "În urmă cu trei săptămâni, când a venit răspunsul CNSC, primarul interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, a declarat că juriştii instituţiei vor ataca decizia în instanţă, lucru care s-a întâmplat a doua zi", a precizat municipalitatea clujeană. Potrivit contestaţiei depuse de Astra la CNSC, oferta societăţii poloneze nu corespunde normelor tehnice în sensul că tramvaiele pe care municipalitatea ar urma să le achiziţioneze prin acest contract au uşi simple în loc de uşi duble. Preşedintele grupului de firme Astra, Valer Blidar, susţine că licitaţia pentru tramvaie organizată în noiembrie 2011 de Primăria municipiului Cluj-Napoca a fost cea mai lipsită de transparenţă dintre sutele de licitaţii la care a participat atât în ţară cât şi în străinătate. "Până când s-au dat rezultatele licitaţiei noi nu am ştiut cu cine ne luptăm, nu am ştiut care sunt firmele înscrise la licitaţie şi de aceea nu am ştiut nici ce produs oferă. Ori noi, cei din domeniu, facem parte dintr-o lume destul de închisă, ne studiem reciproc, ne studiem punctele slabe, punctele tari, dar neştiind despre ce este vorba nu am putut să ne formulăm un punct de vedere privitor la produsele concurente, respectiv să aducem la cunoştinţa achizitorului, respectiv Primăriei Cluj-Napoca, că tramvaiul polonez nu se încadrează în prevederile caietului de sarcini", a declarat miercuri Valer Blidar.

În opinia preşedintelui grupului de firme Astra, din care face parte şi Astra Vagoane Călători Arad, tramvaiul oferit de polonezii de la PESA este unul de concepţie depăşită, uşile nu sunt conforme cerinţelor din caietul de sarcini, iar podeaua vagonului nu este complet coborâtă. "Nu este cazul ca polonezii să ne înveţe să citim româneşte. O podea coborâtă pe toată suprafaţa pe care călătoresc pasagerii în picioare înseamnă o podea orizontală de la un capăt la altul al vagonului, fără nicio pantă, fără nicio rampă, fără niciun podeţ care să se situeze la altă înălţime decât 350 mm faţă de şină, cotă prevăzută în caietul de sarcini", a precizat Valer Blidar. Omul de afaceri susţine că a constatat că municipalitatea clujeană nu era interesată dacă tramvaiul corespunde sau nu caietului de sarcini, ci doar să încheie contractul cu polonezii, cu toate că producătorul polonez a venit la Cluj-Napoca cu o ofertă de 1.470.000 de euro pentru un tramvai, cu foarte puţin sub preţul Astra, în condiţiile au vândut acelaşi tramvai cu 1.820.000 de euro în Varşovia şi cu 1.780.000 de euro în Ungaria.

"Nu îmi explic atitudinea municipalităţii clujene, atitudine pe care o apreciez că nu este anti Astra, ci antiromânească, lucru extrem de greu de înţeles. În opinia mea, ori sunt speriaţi de DNA, care a făcut ravagii deja în Primăria Cluj-Napoca şi nu mai vor să lucreze cu români de frică, pentru că cine se frige cu ciorba suflă şi în iaurt, ori este vorba de un "aranjament dubios" între cei din Cluj şi firma poloneză, aranjament care a făcut ca lucrurile să ajungă în această situaţie', a mai spus Valer Blidar.

Tramvaiul Imperio produs la Fabrica de Tramvaie a Companiei SC Astra Vagoane Călători SA Arad, în parteneriat cu compania Siemens, cea care furnizează echipamentele de tracţiune şi comandă, este considerat la acest moment cel mai economic tramvai din lume. Vagonul de tramvai Imperio este cu podeaua foarte coborâtă, configuraţia sa fiind adaptată pentru a satisface toate cerinţele pieţei în domeniul transportului urban de călători şi pentru a garanta cel mai bun raport pentru preţ, operare şi mentenanţă. Valoarea comercială a vagonului de tramvai se situează între 1,8 şi 2 milioane de euro pe unitate.

http://www.administratie.ro/articol.php?id=39044

 


Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj ionescu63

Polonezii de la Pojazdy Szynowe au undă verde pentru tramvaiele de la Cluj
Primăria Cluj-Napoca a câştigat procesul împotriva Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, în ceea ce priveşte licitaţia pentru achiziţia de noi tramvaie în municipiu, contract în valoare de circa 18 mil. euro. Decizia a fost luată astăzi de Curtea de Apel Cluj şi este irevocabilă.
Compania Astra Vagoane Călători din Arad, controlată de omul de afaceri Valer Blidar, a contestat la începutul acestui an rezultatele licitaţiei organizată de primărie, pentru achiziţia noilor tramvaie din Cluj, la Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).
CNSC a dat câştig de cauză companiei controlată de Blidar, astfel că primăria Cluj-Napoca a atacat în instanţă decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, la Curtea de Apel Cluj. Procesul s-a derulat pe fondul deciziei primăriei Cluj-Napoca de a achiziţiona, în urma licitaţiei organizate la finele anului trecut, 12 tramvaie produse de compania poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz. Pentru această licitaţie, polonezii au oferit preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,48 mil. euro) per bucată, în timp ce Astra Vagoane Călători a oferit preţul de 1,53 mil. euro.
Proprietarul Astra Vagoane Călători, Valer Blidar a contestat licitaţia pe motiv că uşile tramvaielor produse de polonezi nu sunt conforme cu solicitările din caietul de sarcini, iar podeaua nu este complet coborâtă, ci denivelată. Blidar a mai susţinut că polonezii au oferit în România un preţ mult mai mic faţă de cel pe care l-au oferit la Varşovia, de 1,82 mil. euro, sau la Szeged (Ungaria), de 1,78 mil. euro.
În urma deciziei luată astăzi de Curtea de Apel Cluj, primăria Cluj-Napoca va semna în următoarea perioadă contractul pentru achiziţionarea a 12 tramvaie de la compania poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz, la preţul de 6,4 mil. lei (circa 1,48 mil. euro) bucata. Noile tramvaie oferite de compania poloneză au un consum de 48,7 wh/t*km, o capacitate de 296 de călători, iar termenul de garanţie este de 6 ani.
Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz este una dintre cele mai vechi companii producătoare de infrastructură feroviară din Polonia şi livrează pentru clienţi din Cehia, Ungaria, Lituania, Italia sau Polonia.
Compania care a pierdut licitaţie, Astra Vagoane Călători, a prezentat în vara anului trecut primul tramvai românesc, numit Imperio, produs în parteneriat cu Siemens, mai ieftin cu 30% faţă de produsele similare de pe piaţa mondială, conform reprezentanţilor companiei. Modelul de tramvai produs de români are podeaua joasă şi între 168 şi 240 de locuri, în funcţie de numărul de module din care este compus, respectiv trei sau patru.
Astra Vagoane Călători este principalul furnizor de vagoane pentru operatorul feroviar de stat CFR Călători, cu care a încheiat în ultimii trei ani contracte pe mai mulţi ani în valoare de peste 400 mil. euro.
Compania mai are contracte pentru livrarea de componente de vagoane şi cu căile ferate din Egipt, Franţa, Iran şi alte ţări.
Astra Vagoane Călători a realizat în 2010 o cifră de afaceri de circa 189,2 mil. lei (45 mil. euro), un câştig net de aproximativ 55,5 mil. lei (13 mil. euro), cu un număr mediu de 924 de angajaţi, conform sitelui
Ministerului Finanţelor Publice. Blidar mai deţine pe lângă compania Astra Vagoane Călători şi firmele Astra Vest, Sirv Titu, fabrica de marmură Marmura Bucureşti, Tristar Bucureşti şi Banca Feroviară.

http://www.zf.ro/companii/polonezii-de- ... uj-9426652

 


Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Dominatrix

Un articol ceva mai detaliat de la Adevarul, inclusiv cu video de prezentare a noilor tramvaie (varianta pentru Polonia):
http://www.adevarul.ro/locale/cluj-napo ... 33542.html

La Cluj, vor fi livrate vagoane PESA 120Na. Bravo, PESA! O lectie dura data smenarelii din Romania!

 


Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Dominatrix

Maine are loc semnarea contractului. Primul vagon va fi livrat pana la sfarsitul lunii mai.
http://www.rynek-kolejowy.pl/31802/Pier ... w_maju.htm

 



Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Dominatrix

CLUJ. Compania poloneză a câştigat licitaţia în faţa Astra Arad

Clujul va avea tramvaie ca în Varşovia


Reprezentanţii Primăriei şi cei ai companiei PESA au semnat ieri contractul pentru livrarea de tramvaie produse în Polonia.

Clujul va avea tramvaie de genul celor care circulă în Varşovia ori în Gdansk. Primarul interimar, Radu Moisin, şi reprezentanţii companiei poloneze PESA au semnat ieri contractul pentru achiziţia de tramvaie. Semnarea contractului a fost amânată din cauza unui litigiu referitor la licitaţia organizată de municipalitate. Compania arădeană Astra Vagoane a contestat corectitudinea licitaţiei, însă nu a avut câştig de cauză.

Ce prevede contractul

Documentul semnat de primarul interimar Radu Moisin prevede că Primăria va plăti în acest an suma de 26,6 milioane de lei. Banii ajung pentru achiziţia a patru tramvaie. Radu Moisin spune că membrii Consiliului Local ar putea încerca, în vară, o rectificare de buget, prin care să aloce bani pentru încă două tramvaie. Pentru tronsonul de linie care porneşte din Mănăştur şi ajunge în Piaţa Gării, Regia Autonomă de Transport Urban Călători are nevoie de 12 tramvaie.

"Înlocuirea tramvaielor se va face treptat, nu vor circula de la început doar tramvaiele noi", a spus primarul interimar Radu Moisin. Deşi contractul prevede că primul tramvai trebuie livrat în termen de şase luni de la semnarea contractului, iar apoi ritmul va fi de un tramvai pe lună, reprezentanţii companiei PESA au promis că vor încerca să livreze primul tramvai până în data de 31 mai.

Acest lucru ar însemna că el va putea circula din data de 1 iunie, dată până la care trebuie finalizat şi tronsonul de linie dintre cartierul Mănăştur şi Piaţa Gării. De asemenea, reprezentanţii firmei poloneze au promis că vor încerca să livreze cât mai curând şi celelalte trei tramvaie prevăzute în contract pentru acest an. Darea în folosinţă a noilor tramvaie va presupune şi şcolarizarea personalului Regiei Autonome de Transport Urban Călători. Astfel, o serie de ingineri şi de vatmani ai Regiei clujene vor merge în Polonia, la specializare.

Ei vor fi pregătiţi în aşa fel încât să îi poată forma apoi profesional şi pe colegii lor. Astfel de tramvaie ultramoderne circulă în oraşe din Polonia, dar şi în Germania. În Ungaria, compania poloneză a livrat tramvaie pentru municipalitatea din Seghedin. De asemenea, managerii companiei PESA vor să iniţieze o colaborare cu intreprinderea Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca, specializată pe repararea materialului rulant. Astfel, dacă cele două societăţi vor ajunge la un acord, întreţi­ne­rea tramvaielor poloneze va putea fi asigurată de specialiştii companiei clujene.

Care este istoria contractului

Firma poloneză Pojajzdy Szyno­we PESA Bydgoszcz a câştigat, în 2011, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru achiziţionarea a 12 tramvaie care să circule pe liniile proaspăt refăcute din oraş.

Societatea, cunoscută mai mult sub numele de PESA, s-a angajat să livreze cele 12 tramvaie la preţul de 6,4 milioane de lei pe bucată, fără TVA, pentru că era vorba despre o tranzacţie între două state membre ale Uniunii Europene. Polonezii au câştigat licitaţia în faţa arădenilor de la Astra Vagoane, care au avansat suma de 6,6 milioane de lei pentru un tramvai, însă, cu tot cu TVA, primăria clujeană ar fi trebuit să plătească peste opt milioane de lei.

Autorităţile locale au ales varianta cea mai profitabilă ca şi preţ, astfel că au declarat câştigătoare firma poloneză. Imediat, reprezentanţii Astra Vagoane Arad au contestat atribuirea contractului celor de la PESA şi, după un prim verdict nefavorabil, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor le-a dat dreptate arădenilor. Imediat, Primăria a făcut recurs, Curtea de Apel Cluj l-a admis săptămâna trecută, astfel că nu a mai rămas nimic de făcut decât semnarea contractului între cele două părţi.

Cine este PESA

Compania poloneză PESA activează în oraşul Bydgoszcz, care este de mărimea Clujului. PESA are o vechime de 160 de ani şi a ajuns la circa 4.000 de angajaţi. Tramvaiele care vor circula în Cluj sunt de ultima generaţie. În Europa, circulă aproximativ 150 de astfel de tramvaie, iar în portofoliul companiei poloneze se află comenzi pentru alte 270 de tram­vaie. În afară de ţările Uniunii Euro­pene, polonezii mai vând tramvaie şi în state precum Ucraina, Bielorusia ori Rusia. Reprezentanţii PESA spun că vor încerca să iniţie­ze şi să sprijine dezvoltarea cola­borării şi între Cluj şi Bydgoszcz, atât în plan cultural, cât şi în plan economic şi administrativ.

http://www.romanialibera.ro/actualitate ... 58738.html

 


  • Utilizator anonim
  • Posted:
  •  


Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Aron

Asta e transportul pana la destinatie, sau urmeaza sa fie preluat de un tren?

 


Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj ByOnu

Totusi, au modernizat si depoul? Cum se vor intretine aceste bijuterii? Lasate pe liniile neacoperite din curtea depoului?

 


  • Utilizator anonim
  • Posted:
  •  

Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Utilizator anonim

Primul tramvai a venit a facut si probe pana zilele trecute cand a agatat reteaua si pantograful cu cateva echipamente de pe acoperis au fost rupte. Se rezolva in cateva zile.

 


  • Dr2005
  • Posted:
  •  

Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Dr2005

Păi aşa se întâmplă când faci în 2012 reţea cu elemente inventate în anii '50.

Foto: Silviu SÎntea












(de aici)

Măcar piesele sunt noi (chiar dacă sunt de concepţie veche), spre deosebire de Iaşi unde au schimbat şinele, dar au lăsat firul vechi.

 


  • Tom
  • Posted:
  •  

Re: Licitatie achizitie tramvaie noi Cluj Tom

Dr2005 wrote:
Măcar piesele sunt noi (chiar dacă sunt de concepţie veche), spre deosebire de Iaşi unde au schimbat şinele, dar au lăsat firul vechi.
Nu stiu daca asta provine tot de pe forumul ala. Ar fi bine sa nu facem comparatii de genul asta.

 


Licitatie 24 tramvaie Robert24

Numar anunt: 182610 / 10.02.2018
Denumire contract: Innoirea flotei de transport public:2020-achizitionarea a 22 tramvaie
Stare procedura: In desfasurare

Durata acordului-cadru: 4 ani
Valoarea estimata fara TVA: 190,000,000 RON
Frecventa si valoarea contractelor ce vor fi atribuite: Innoirea flotei de transport public:2020-achizitionarea a 22 tramvaie; cant. min-max accord-cadru: 1-22 tramvaie, cant. min-max contract subsecvent: 1-3; frecventa: 1 contract subsecvent la fiecare 6 luni sau mai putin, avand in vedere termen de livrare 11 luni.Valoarea celui mai mare contract subsecvent este 25.909.090,9 lei fara TVA.

Criterii de atribuire
Cel mai bun raport calitate-pret in ceea ce priveste:
   - criteriile mentionate in continuare
Criterii    Pondere    Punctaj maxim        
1.    Pretul ofertei    80 %    80        
Descriere: Componenta financiara
2.    Calatorii transportati    10 %    10        
Descriere: Numarul de calatori transportati peste valoarea minima impusa, cu respectarea standardului de 1 calator/0,125 mp
3.    Garantie extinsa    10 %    10        
Descriere: Garantie extinsa peste limita minima impusa in caietul de sarcini(5 ani sau 350.000 km), dar nu mai mult de 10 ani(sau 700.000 km- raportat la 70.000 km/an, conform caiet de sarcini)
Punctaj maxim total: 100

Lungimea totală maxim 32.000 mm (fără dispozitive de cuplare și oglinzi).
Această valoare este impusă de lungimea peroanelor din stațiile de tramvai ale municipiului Cluj-Napoca, respectiv de lungimea halelor de revizie existente în depoul din cadrul CTP Cluj-Napoca

caiet sarcini tramvaie.pdf
caiet sarcini tramvaie.pdf (767.27 KB; downloaded 417 times)

 


Re: Licitatie 22 tramvaie Puss in Boots

Nu sunt sigur ca inteleg, asta inseamna ca se pot lua la fel de bine 22 de tramvaie, unul sau orice intre 1-22 pe model Pesa?

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7  ... 14
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Județul Cluj  • 
Choose destination

Since our 2520 forum members have written 444000 posts in 5603 topics and 529 subforums.

 

© 2009 - 2025 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use