Regiunile RomânieiMoldovaJudețul GalațiIstoria transportului public în municipiul Galaţi

 

Topic: Istoria tramvaiului din Galați

5 posts, 236 views
Istoria tramvaiului din Galați WT_fan06

Galați: 7 septembrie 2007


 


Istoria tramvaiului din Galați fl82

În anul 1895 apare „Acte constitutif et statuts de la societé anonyme d’explotation des tramways de Galatz et de Roumanie” („Actul constitutiv și statutul societății anonime de exploatare a tramvaielor din Galați și din România”), document tipărit în 1895 la imprimeria „J. Schenk”, conținea 20 de pagini redactate în limba franceză și în prezent se află la Academia Română.
 Actul constitutiv a fost semnat de cei 14 acționari în ziua de 22 septembrie 1895.

 În anul 1900, a fost dată concesiunea tramvaielor societății pentru exploatarea tramvaielor în Galati, formată cu capital belgian, care a instalat 5 linii de tramvai electric cu ecartament de 1000 mm, cu șine "Phoenix" vechi, macazuri cu contragreutate, rețeaua totală 26,5 km cale simplă pe traseele: Gara CFR - Docuri; Piața Mare - Tunel Filești; str. Brăilei; Palatul Comisiei Europene a Dunării - Grădina Publică; str. Tecuci.
 Prima linie de tramvai a fost dată în folosință la 14 august 1900.

 Primul depou al tramvaielor din Galati a fost construit in cartierul "I C Frimu" si a functionat pana in anul 1978, cand a fost desfiintat. In prezent in acel loc se afla un garaj al utilajelor de salubrizare.

 La începutul secolului XX, Galațiul era înzestrat, așadar, cu cel mai modern mijloc de transport, tramvaiul electric. Existau la început de veac, căile de rulare, rețeaua de contact, o uzină electrică, o remiză pentru vagoane (830 mp. și șase linii de parcare a tramvaielor; pe fiecare linie puteau fi parcate șase vagoane, sub linii se aflau canalele de vizitare care permiteau controlul vagoanelor pentru demontări și reparații la osii, la motoare și la roți) și un pavilion administrativ, toate acestea din urmă, construite pe o suprafață de 4620 mp., terenul fiind proprietatea primăriei.

 Materialul rulant se compunea din 18 vagoane motor și 18 remorci; fiecare vagon motor avea două osii și un motor de 30 c.p. și două sisteme de frânare. Vagoanele aveau 24 locuri pe două banchete, iar remorcile erau prevăzute cu șase banchete a câte două locuri; erau iluminate pe timpul nopții, iarna se închideau cu geamuri demontabile.

 Șinele căii de rulare erau montate pe pat de piatră spartă, cu ecartament de 1.000 mm, deși inițial convenția stabilea un ecartament de 1.435 mm. Stâlpii de susținere ai rețelei de contact erau metalici și liniile electrice erau împărțite pe secțiuni pentru a înlesni reparațiile în caz de avarii. Traseul tramvaielor era următorul: de la uzină, pe străzile: Portului, Ana Ipătescu, Dogăriei, Tecuci, N. Bălcescu, Brăilei, Mihai Bravu și Traian. În prezent terenurile și clădirile respective, situate în strada Gării nr.8, sunt în administrarea societății Electrica.

 În perioada ianuarie 1917 - iunie 1919 din cauza primului război mondial nu au circulat tramvaie în municipiul Galați.

 În 1931 s-a continuat dotarea transportului electric cu 19 tramvaie noi, construite la santierul naval Galați.
In noiembrie 1943 sunt aduse din Odessa un numar de 6 tramvaie (ca “prada de razboi”) din care 3 de tipul “Kolomensky” si 3 de tipul “Mytishchi”. In august 1944 aceste tramvaie sunt luate de armata sovietica.

 Din 1944 orașul a rămas fără transport electric. În 1948 s-a înființat "Întreprinderea Comunală Galați (ICG)" (funcționau doar 7 tramvaie recuperate și reparate din cele distruse în război).
 In 1956 ICG aveea în dotare 45 de vagoane motor si 11 vagoane remorca.

  Tot in anul 1956 apare un proiect (cu asistenta elvetiana) de constructie a unei linii de tramvaie intre orasele Galati si Braila! Aceasta linie de tramvaie urma a se continua (probabil) de la actualul capat de linie de tramvaie din Galati “Micro 19” si apoi sa mearga pe Bdul. Galati si apoi pe soseaua de dig. In Braila linia urma a intra in oras pe Bdul. Dorobantilor si pe strada Mircea Malaeru, urmand a se racorda cu reteaua de tramvaie existent in Braila la intersectia strazilor Mircea Malaeru si Costache Negruzzi. Din pacate proiectul nu a mai fost realizat. Sursa informatiei- site "Tramclub".

  În 1962 s-a înființat "Întreprinderea de Transport Orășenesc Galați (ITO)", care avea la dispoziție 55 vagoane tramvai. Depoul de tramvaie a fost amenajat în piața "I.C. Frimu", în clădirea primului hangar de aviație din Galați, care rămăsese izolat între casele construite în jurul lui, pe vechiul aerodrom al orașului. Hangarul mai exista și acum, având alte întrebuințări.

 În noiembrie 1979, s-a înființat "Întreprinderea Județeană de Transport Local (IJTL)" care funcționează și în prezent sub denumirea de S.C. Transurb S.A. și avea în dotare: 170 vagoane de tramvai, din care 55 remorci, 32,8 km cale simplă, la ecartament de 1.435 mm, un depou nou pentru 50 vagoane tramvai si trei stații de redresare.

După 1980 au fost extinse liniile de tramvai cu 33,8 km, cale simplă, din care peste 9 km au fost realizați în soluție modernă, cu longrina din beton armat. Traseele noi au fost stabilite pe străzile 13 Iunie, Scânteii, între Siderurgiștilor și Gh. Asachi și pe B-dul G. Coșbuc, între Piersicului și Basarabiei, strada Suliței și strada Ștefan cel Mare. Tramvaiele cuceriseră orașul. Ele deveniseră principalul mijloc de transport în comun.

 Mai mult, datorită economicității funcționării lor, au început să fie folosite și pentru transportul de mărfuri. Un tramvai cu remorca, de tipul "Timis-2" a fost amenajat special si folosit (intre anii 1979- 1986) pentru transportul, mai ales, al legumelor și fructelor de la Depozitul ILF din Calea Prutului în Piața Centrala.

 S-au dat în folosință trei substații de redresare, la poarta est a combinatului, în zona de nord și la gara. A fost extins Depoul nr.1 de tramvaie, prin dublarea capacității de întreținere reparații. S-a construit un nou depou de 100 de tramvaie, în zona de nord a orașului.

 In 1978 ecartamentul retelei de tramvaie din Galati a fost schimbat din cel de 1000 mm in cel normal (de 1435 mm).

Cele doua depouri de tramvaie, existente in prezent in Galati, se afla in zona 'Bariera Traian" si in zona "Piata Energiei" (depoul "I C Frimu", construit in anii 70, cu ocazia aducerii tramvaielor "Timis-2").

Pe 11 ianuarie 1991, in urma divizarii si disparitiei IJTL Galati, se infiinteaza R.A.T.U. Galati

S.C. Transurb S.A. a luat ființă în anul 1998, ca urmare a reorganizării R.A.T.U. Galați.

 Extinderea maxima a retelei de tramvaie din Galati a fost atinsa in anul 1988, cu: cca 30 km lungime retea de tramvaie, 17 capete de linii de tramvaie (Depozit, Poarta Est Combinat, Gara, IC Frimu, Micro 19, Bazinul Nou, Piata Centrala, Bariera Traian, Micro 40, Liceul Auto, Sfantul Mina, Poarta Nord Combinat, Palatul Navigatiei, Stadionul Otelul , Comat, Cimitirul “Stefan cel Mare”, Cimitirul “Israelit”), 33 de linii de tramvaie, doua depouri de tramvaie.
  *Unde erau situate capetele de linii de tramvaie "Depozit", "Liceul Auto", "Sfantul Mina" ?

 In 1988 existau urmatoarele linii de tramvaie in Galati:

1 Depozit – Micro 39 – Micro 40 – Piaţa Energiei – Poarta Est Combinat
2 Gara - Cerealelor – Traian – Bucovinei – Bd. Coşbuc – I.C. Frimu
3 Micro 19 – Flora – IREG – Piaţa Energiei – Poarta Est Combinat.
4 traseu necunoscut, cu o mică diferenţă faţă de actualul 44.
5 Micro 19 – Flora – Ireg – I.C. Frimu – Bd. Basarabiei – Calea Prutului – Bazinul Nou.
6 Bazinul Nou – Calea Prutului – Bd. Basarabiei – Piaţa Energiei – Poarta Est Combinat
8 Piaţa Centrală – Bd. Basarabiei – Calea Prutului – Bazinul Nou.
35 Bariera Traian- Piaţa Centrală
36 Gara  - Basarabiei – 1 Dec. 1918 – Depozit
37 Gara - Basarabiei – IREG – Micro 19
38 Gara- Bd. Basarabiei – I.C. Frimu – Piaţa Energiei – Viaduct – Poarta Est Combinat
39b Bariera Traian – Micro 40 – IREG – Micro 19
40 Micro 19 – Flora – IREG – Piaţa Energiei – Micro 40 – Depozit.
41 Micro 40 – Energiei – Viaduct – Poarta Est Combinat
42 Bazinul Nou – Calea Prutului – Bd. Basarabiei – Piaţa Aurel Vlaicu – Micro 40 – Depozit.
43 Liceul Auto – Stadionul Oţelul – IREG – Piaţa Energiei – Poarta Est Combinat
45 Bariera Traian – Bd. Traian – Bd. Basarabiei – Gara
46 Sfantul Mina – Piaţa Energiei – Poarta Est Combinat
47 Piaţa Centrală – Bd. Traian – Bariera Traian – Depozit – Piaţa Energiei – IREG – Flora – Micro 19 – Flora – IREG – I.C. Frimu – Bd. Basarabiei – Piaţa Centrală
48 Poarta Nord Combinat – Poarta Est Combinat – Piaţa Energiei – Depozit – Bd. Coşbuc – I.C. Frimu – Piaţa Energiei – Poarta Est Combinat – Poarta Nord Combinat
49 Poarta Nord Combinat – Poarta Est Combinat – Piaţa Energiei – I.C. Frimu – Bd. Basarabiei – Depozit – Piaţa Energiei – Poarta Est Combinat – Poarta Nord Combinat
50 Micro 19 – Flora – I.C. Frimu – Bd. Basarabiei – Gara - Palatul Navigaţiei
51 Bariera Traian – Bd. Traian – Bd. Basarabiei – Bazinul Nou
52 Bazinul Nou – Bd. Basarabiei – I.C. Frimu – IREG – Liceul Auto – Stadion Oţelul
53 Poarta Est Combinat – Poarta Nord Combinat
54 Stadionul Oţelul – IREG – Piaţa Energiei – Micro 40 – Patinoar – Str.Bucovinei – Spitalul Militar – Piaţa Centrală
55 Stadionul Oţelul – IREG – Piaţa Energiei – Micro 40 – COMAT
56 Cimitirul Ştefan cel Mare – Bd. Coşbuc – Depozit – Micro 40 – I.C. Frimu – Bd. Basarabiei – Gara
57 Micro 19 – Flora – IC. Frimu – Bd. Basarabiei – Bd. Coşbuc – Cimitirul Israelit
61 Bazinul Nou – Bd. Basarabiei - I.C. Frimu
62 Bazinul Nou - Bd. Basarabiei - Cerealelor - Bd. Traian - Str. Bucovinei - Bd. Coşbuc – Depozit
63 Piaţa Centrală - Bd. Traian - Bd. Basarabiei - I.C. Frimu - Micro 40

 Intre anii 1990- 2008 au fost desfiintati (sau au ramas neutilizati) 5,3 km de linii de tramvaie din Galati, de pe tronsoanele:
 -Poarta Nord Combinat- Poarta Est Combinat (1,4 km);
 -Strada Ana Ipatescu- strada Portului (2,3 km);
 -Bdul. George Cosbuc (intre intersectia cu strada Bucovinei si intersectia cu Bdul. Basarabiei)(1,3 km);
 -Strada Cerealelor- strada Doctor Alexandru Carnabel (0,3 km).

 Intre anii 2008- 2009 este desfiintata reteaua de tramvaie de pe: Bdul. George Cosbuc (intre intersectia cu Bdul. Henri Coanda si intersectia cu strada Bucovinei), strada Bucovinei si de pe Bdul. Traian (intre intersectia cu strada Prundului si intersectia cu Bdul. Basarabiei).

 Dupa 2015 este abandonata si reteaua de pe: Bdul. Basarabiei- Calea Prutului (de la intersectia cu strada 1 Decembrie 1918/Bdul. Siderurgistilor pana la Bazinul Nou), strada Traian (intre intersectia cu Bdul. Basarabiei si Piata Centrala) si de pe strada Mihai Bravu- strada Garii.

 Astfel in prezent, in Galati, mai exista si mai sunt utilizati doar cca 12 km retea de tramvaie, cu doar  3 linii de tramvaie (7, 39, 44) si 4 capete de linii de tramvaie: Micro 19, Piata Centrala, Depou si Comat.

In schimb au fost modernizate liniile de tramvaie de pe: Bulevardul Basarabiei între Piața Energiei și Str. Domnească, liniile de pe tronsonul Micro 19 – Stadion Oțelul și Bd. Traian între Piața Mare și Baia Comunală.

Din 6 Ianuarie 2020, rețeaua de tramvaie care a mai ramas in Galati intră în modernizare generală împreună cu Depoul 1 din Piața Energiei.

Planurile prevedeau inlocuirea tuturor liniilor de tramvai rămase din in Galati și  regândirea sistemului pentru patru trasee după cum urmează:

Linia 1: Depozit – Micro 39 – Micro 40 – Piața Energiei – Poarta Est Combinat.
Linia 2: Piața Centrală – Piața Energiei – Micro 19
Linia 3: Micro 19 – Piața Energiei – Patinoar – Cimitir "Ștefan cel Mare"
Linia 4: Cimitir "Ștefan cel Mare" – Bdul. George Coșbuc – Patinoar – Depozit – Micro 40 – Piața Aurel Vlaicu – Bdul. Basarabiei – Piata Centrală.

 In anul 2021 tramvaiul a redevenit activ, deoarece au fost terminate lucrările de reparație a liniilor. In luna noiembrie a anului 2021, a început să circule linia 7, în anul 2022 linia 39 , iar la începutul anului 2023 și linia 44.

 In prezent in Galati au rămas numai 3 linii de tramvaie in circulatie (cu patru capete de linii: Micro 19, Piata Centrala, Depou si Comat):
7 Micro 19- Piata Centrala
39 Micro 19- Depou
44 Comat- Piata Centrala

SurseL site oficial al societatii "Transurb" Galati, wikipedia.

 


Re: Date istorice despre reteaua de tramvaie din Galati fl82

O schita cu configuratia liniilor de tramvaie (existente si foste) si a celor de troleibuze din zona intersectiei strazilor Prundului- Traian- Alexandru Macelaru- Bdul. George Cosbuc - Stefan cel  Mare (cu rosu am marcat liniile de tramvaie existente, cu roz fostele linii de tramvaie si cu verde liniile de troleibuze):
Fără titlu.png (299.7 KB; downloaded 123 times)

 


Re: Date istorice despre reteaua de tramvaie din Galati BGP2597

Din încrucișarea de tramvai nu mai există nimic. A rămas doar linia directă pe Bd. Coșbuc și Str. Ștefan cel Mare și intrare/ieșire din depou doar spre/dinspre sud,  spre Bd. Coșbuc.

 


Re: Istoria tramvaiului din Galați fl82

O schita cu intersectia retelei de tramvaie Bdul. George Cosbuc- Bdul. Henri Coanda- cap linie "Comat". Cu rosu am marcat liniile detramvaie existente iar cu roz liniile de tramvaie desfiintate.
 Conform celor 33 de linii de tramvaie care existau in anul 1988 in Galati (mentionate pe wikipedia- tramvaiul din Galati) probabil tot in zona actualului cap de linie "Comat" ar mai fi existat (in 1988) inca un capat de linie denumit "Depozite"! Stie cineva mai exact unde era acest fost cap de linie "Depozite" si care era mai exact configuratia lui ?
  Mai demult tramvaiele care veneau pe Bdul. Henri Coanda (dinspre intersectia cu Bdul. George Cosbuc) aveau si posibilitatea sa intoarca la capatul de linie "Comat" ?

 Pe schita am marcat si fosta cale ferata industriala care traversa Bdul. Henri Coanda si implicit liniile de tramvaie si deservea societatea "SC Trefo SA". Stie cineva pana in ce an a fost utilizata aceasta cale ferata industriala ?
SC Transurb SA - reteaua de tramvaie- intersectia Bdul. George Cosbuc- Bdul. Henri Coanda.png (55.25 KB; downloaded 20 times)

 


Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului public în municipiul Galaţi  • 
Choose destination

Since our 2522 forum members have written 443882 posts in 5601 topics and 529 subforums.

 

© 2009 - 2025 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use