Regiunile RomânieiDobrogeaJudețul ConstanțaIstoria transportului public în municipiul Constanța

 

Topic: Discuții diverse

82 posts, 27360 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6
 
 

📖 Pagination options
Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Robert24

fl82 wrote here:
Pe atunci, societatea de transport persoane se numea IJTL și era condusă de ing. Teodor Voineagu.


IJTL avea doar autobuzele.
Tramvaiele si troleibuzele apartineau de ITC.

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta fl82

Pai pana in 1990 nu exista o singura intreprindere de transport urban in comun, la nivelul fiecarui judet ?!

In anul 1979 se reorganizeaza transportul urban in comun din Romania, fiind infiintata, la nivelul fiecarui judet si subordonata "Consiliului Popular Judetean", cate o "Intreprindere Judeteana de  Transport Local IJTL", care preia intreg transportul urban in comun (din toate orasele si municipiile, cu autobuze urbane, troleibuze si tramvaie) din judetul respectiv!

 Asadar , dupa 1979, ar fi trebuit sa existe "IJTL Constanta" si sa dispara 'ITC Constanta"!

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Robert24

Sigur cel putin intre 1986 si 1990 au existat ambele. Iar din ce tin minte, dupa 90 (poate 91) au fuzionat ambele in ITC, care apoi a devenit RATC.

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Stefan_79

Ca să vă răspund la întrebare, ITC avea în exploatare taximetrele, autobuzele de pe liniile 1-27, troleibuzele de pe liniile 40-51 și tramvaiele de pe liniile 100-105. IJTL avea în exploatare trasee ce legau orașul Constanța de alte localități din județ, dar fără să fi avut număr atribuit. ITC a funcționat ca o întreprindere cu un anumit statut special, pe atunci liniile ce deserveau stațiunile de la sud și nord erau încadrate într-un anumit fel într-o „zonă metropolitană”, asemănător ITB (cu liniile 4xx).

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta fl82

Si atunci (pana in 1991) fosta "Intreprindere de transporturi auto ITA" Constanta (aflata in subordinea directa a Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor) deservea  numai acele trasee de autobuze interurbane care legau municipiul Constanta de localitati mai indepartate din judetul Constanta ?

Ar fi interesant de vazut un "mers al autobuzelor" de prin 1989- 1991, editat de ITA Constanta!

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Stefan_79

Doar IJTL efectua astfel de curse. IJTL a avut cel puțin două autobaze (sigur au fost mai multe), una în incinta municipiului pe bd. Aurel Vlaicu zona BJATM (pentru liniile ce plecau din Autogara Nord) și una în Medgidia, de acestea știu eu. Oricum de IJTL era nevoie mai mult doar spre vestul județului, deoarece localitățile precum Nazarcea, Cocoșul (actual Poiana), Năvodari, Ovidiu, Lumina, Agigea, Eforiile (N și S), Stațiunile din nordul Mangaliei și inclusiv Mangalia erau acoperite de ITC cu Ikarusuri 260 și 280, IK4, Skoda Karosa, Roman, DAC 112 - 117 UDM etc. Reamintesc că există mesaje postate de colegii noștri și de mine unde se subliniază anumite lucruri care au fost întrebate aici, recomand cu căldură să studiați topicul istoriei transportului în comun din Constanța. Reamintesc că a existat și o anumită însemnificație a numerelor liniilor pe care le opera ITC: Liniile de la 1 la 9 erau linii de autobuz în municipiu, liniile de la 10 la 19 erau linii de autobuz operate la sud de Constanța, liniile de la 20 la 27 erau operate la nord și nord-vest de Constanța, liniile de la 40 la 51 erau linii de troleibuz și liniile de la 100 la 105 erau linii de tramvai.

 


Re: Discutii diverse fl82

Deci in 1989 judetul Constanta era singurul judet din tara in care nu exista o filiala a intreprinderii ITA  ?!

Daca este asa inseamna ca la Constanta era o situatie unica in tara, deoarece, in celelalte judete , erau cate doua intreprinderi: IJTL (in subordinea consiilor populare judetene, care se ocupa exclusiv cu  transportul urban in comun de calatori, in  interiorul oraselor si municipiilor din judetul respectiv) si  ITA (in subordinea Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor, care se ocupa numai cu transportul interurban auto de calatori si cu transportul auto de marfuri)!

 


Re: Fosta rețea de tramvai fl82

Va multumesc pentru precizari!

Dar nu am inteles un lucru: de ce era nevoie de retea de troleibuze (in intersectia dintre strada Dezrobirii si strada Eliberarii) dinspre strada Eliberarii, dinspre capatul de linie "Inel II" cu viraj la dreapta in intersectie, spre strada Dezrobirii (spre Bdul. I C Bratianu) ?

Din schita cu fostele trasee de troleibuze din Constanta (postata de forum "Tramclub") reiese ca:

-Troleibuzele 48 si 48B mergeau pe Bdul. I C Bratianu, deci nu ajungeau in intersectia strazilor Dezrobirii si Eliberarii si nu mergeau pe strada Dezrobirii;

-Troleibuzul 49 mergea pe strazile: I L Caragiale, Eliberarii apoi facea stanga pe strada Dezrobirii, apoi mergea pe strada Dezrobirii, facea dreapta pentru a se incadra pe Bdul. I C Bratianu, mergea pe Bdul. I C Bratianu pe traseu comun cu troleibuzele 48 si 48B, pana la intersectia cu strada Alba Iulia, dupa care parasea Bdul. I C Bratianu pentru a se incadra pe strada Alba Iulia;

-Troleibuzul 51 mergea pe strazile: I L Caragiale, Eliberarii iar, la intersectia cu strada Dezrobirii, mergea tot inainte pe strada Eliberarii, pana la capatul de linie "Inel II".

Deci, daca  aceste trasee de troleibuze postate pe forumul "Tramclub" erau corecte, nu apare necesitatea retelei de troleibuze (in intersectia dintre strada Dezrobirii si strada Eliberarii) dinspre strada Eliberarii, dinspre capatul de linie "Inel II" cu viraj la dreapta in intersectie, spre strada Dezrobirii (spre Bdul. I C Bratianu)!

Sau actualul garaj de autobuze de pe strada Eliberarii (din apropierea capatului de linie "Inel II") era, in trecut , si garaj (depou) pentru troleibuze (al doilea garaj/depou pentru troleibuze) si aceea retea era necesara pentru troleibuzele care veneau dinspre Bdul. I C Bratianu, pe strazile Dezrobirii si Eliberarii, si trebuiau sa ajunga la acel garaj/depou de troleibuze ?

 


Re: Fosta rețea de tramvai Stefan_79

Sectorul 2 aparținea de Autobaza 2 și a fost garaj exclusiv pentru troleibuze. Liniile 48, 48B, 49 și 51 se retrăgeau aici. Rețeaua descrisă de mine era pentru accesul/retragerea lui 48/48B la CFR Palas, și accesul/retragerea lui 49 de la BJATM. După venirea MAZ-urilor s-a transformat în garaj struțo-cămilă (autobuz-troleibuz). Inițial, planul lui Păstaie era să achiziționeze 40 de troleibuze RDS pentru a păstra Sectorul 2 ca garaj exclusiv de troleibuze, și menținerea rețelei pe liniile 48, 48B, 49 și 51. Restul liniilor erau din start „condamnate la moarte” (adică conversia lor de la linii de troleibuz la linii de autobuz). Pentru restul liniilor condamnate trebuiau să vină 110 RDS identice cu cele de la RATB, dar nu s-a putut onora comanda. Deabia au venit troleibuzele, și unele veniseră descompletate.
LATER EDIT: La marea „modernizare” din 2002 aici au fost tăiate DACurile 117/ ROCAR 217, la un moment dat doar 48 și 48B se retrăgeau aici din cauza aglomerării depoului cu troleibuzele retrase, 49 și 51 s-au retras o scurtă perioadă la Autobaza 2 (pe str. Chiliei).

 


Re: Discuții diverse fl82

Terenul pe care se afla fostul garaj (depou) de troleibuze din partea de nord a orasului (din zona strazii Chiliei) se mai afla in proprietatea primariei Constanta sau a fost vandut de primarie ?
 Pe acel teren mai demult citiseram ca trebuiau realizate niste constructii!
 Tinand cont de locul unde se afla acel teren cred ca este destul de scump!

 


Re: Discuții diverse Stefan_79

Terenul fostei A2 a fost retrocedat unei familii ce a deținut înaintea venirii comuniștilor o moară pe acesta. Acum s-ar dori să se construiască un „ansamblu rezidențial” - cum e moda să se numească acum aglomerarea de blocuri pe un spațiu mult prea mic.

 


Re: Discuții diverse Costin

Am creat un topic nou pentru istoria complexului feroviar Constanta, aici: https://forum.metrouusor.com/ViewTopic?p ... byPostId

Continuati acolo discutiile despre istorie feroviara, topicul de fata fiind pentru discutii despre istoria transportuli public local din Constanta.

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6
 
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului public în municipiul Constanța  • 
Choose destination

Since our 2522 forum members have written 443947 posts in 5602 topics and 529 subforums.

 

© 2009 - 2025 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use