Regiunile RomânieiDobrogeaJudețul ConstanțaIstoria transportului public în municipiul Constanța

 

Topic: Discuții diverse

86 posts, 24759 views
 
Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 
 

📖 Pagination options
Re: Discutii diverse rosetti61

Dintr-un ghid IJTL, probabil 1989
Via Skyscrapercity
ghiod itc45.webp (103.18 KB; downloaded 1287 times)
ghid itc 50.webp (197 KB; downloaded 1287 times)

 



Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta fl82

Harta a retelei de transport urban in comun din Constanta, asa cum era la nivelul anului 1999. Hartaeste preluata din "Ghidul turistic si comercial al litoralului 1999". Pe aceasta harta cu rosu sunt reprezentate traseele de tramvaie, cu galben cele de troleibuze si cu albastru cele de autobuze (urbane si preorasenesti).

 Dupa cum se vede din aceasta harta, in 1999, majoritatea transportului urban in comun din Constanta se realiza cu tramvaie si troleibuze.

 Autobuzele (urbane si preorasenesti) circulau atunci numai pe foarte putine trasee, cu plecari/sosiri de la si la autogara Sud (spre:  Poarta 6 Port (inlocuit ulterior cu tramvaie), sanatoriul de boli dermatovenerice Agigea, Fabrica de oxigen, Tuzla, Techirghiol, Mangalia, sanatoriul de boli osteoarticulare Agigea, ICRAL) si de la autogara Nord (spre:  Navodari prin Mamaia, Palazu Mare, Navodari prin Ovidiu, Poiana si Nazarcea).
 Exista si un traseu nr. 1 de autobuze ICRAL-  Autogara Nord.
Fosta retea de tramvaie si troleibuze din Constanta in 1999.jpg (793.22 KB; downloaded 1041 times)

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta fl82

1. Fosta retea de tramvaie din Constanta- istoric (sursa wikipedia):

Prima linie de tramvai a fost inaugurată în 1905, și era deservită de tramvaie trase de cai, numite și tramcare, pe traseul Constanța-Techirghiol. În anul 1906, odată cu inaugurarea stațiunii Mamaia, din ordinul regelui Carol I, se dă în folosință o altă linie de tramcare care lega orașul de stațiune.

O altă linie de tramvai a fost inaugurată în noiembrie 1943 pe traseul Muzeul de Artă Populară (lângă fostul restaurant „Pescarul”) - Spitalul Militar în lungime de 4,2 km cale simplă. Tramvaiele (de tipul "Pullman"), precum și liniile pe care rulau, au fost aduse din orașul Odesa (URSS, azi Ucraina) ca „pradă de război”. Aceste tramvaie au circulat pe actualele bulevarde Tomis și Mamaia până în august 1944, când Armata Roșie a ocupat Constanța. Liniile au fost demontate și împreună cu tramvaiele au fost înapoiate, în octombrie 1944, orașului Odesa.

În anul 1984 (la 18 august) are loc reinaugurarea transportului cu tramvaiul în orașul Constanța. Prima linie a fost 100, cu traseul Gară-Sat Vacanță. Această linie era deservită de 10 tramvaie dublu-articulate de tip ITB V3A-clasic. Pe atunci, societatea de transport persoane se numea IJTL și era condusă de ing. Teodor Voineagu. Tot în anul 1984 sunt înființate liniile 101 și 101B cu traseul Gară-Depou, respectiv Gară-Fabrica de Pâine. Mai târziu linia 101B a devenit  linia 101. După finalizarea lucrărilor la linia 101, a fost construit și Depoul de Tramvaie de la capătul străzii Industriei, cu halele de reparații și întreținere.
În anul 1986 este înființată linia 102, cu traseul Depou-Faleză Nord, măsurând 17,5 km (cale simplă), cea mai lungă linie din oraș.
La începutul anilor 1990 apar liniile 103 (Sat Vacanță-Depou), numită și „linia de retragere”, și 105 (Sat Vacanță-Inel II). Odată cu inaugurarea liniilor 103 și 105, se alcătuiesc și planurile pentru linia 104 (Gară-Poarta 6), o linie ce măsura 4,8 km cale simplă. Linia 104 a fost introdusă pe data de 21 octombrie 1996.
 În anul 1999, când Primăria Constanța era condusă de Gheorghe Mihăieș, sunt cumpărate 15 tramvaie de tip Tatra KT4D la mâna a doua din Berlin. Acestea au circulat pe linia 102 până să fie retrase din circulație în octombrie 2008.

 In perioada sa de maxima extindere reteaua de tramvaie din Constanta aveea o lungime de  21,3 km cu un numar de  6  linii de tramvaie  (100  Gara- Sat Vacanta, 101 Gara- Depou, 102 Depou- Faleza Nord, 103 Sat Vacanta- Depou, 104 Gara- Poarta 6 si 105 Sat Vacanta- Inel II) , cu 6 capete de linii de tramvaie (Depou, Gara, Poarta 6, Faleza Nord, Sat Vacanta si Inel II) si un singur depou de tramvaie.
 *Fostul capat de linie de tramvaie "Inel II" era situat in apropierea statiei GFR Constanta Marfuri, la intersectia strazilor Eliberarii si Nationalizarii ? A existat deci retea de tramvaie pe strada Eliberarii (intre intersectia cu Bdul. Dezrobirii si intersectia cu strada Nationalizarii) ?

 Ca si tipuri de tramvaie utilizate in Constanta (incepand din 1984) au fost:

-V3A-C. Au fost primele tramvaie din „familia” V3A cu câte 5 uși și parbriz și lunetă modificate. Ulterior, tramvaiele livrate începând cu 1985 (către București, Brașov, Brăila, Botoșani, Cluj, Oradea, Ploiești) au fost construite cu aceleași caracteristici, însă au păstrat denumirea de „V3A”. Spre deosebire de vagoanele V3A, vagoanele „V3A-C” au fost realizate pentru a funcționa la tensiunea de 825 V, curent continuu, utilizată la acea vreme de către Întreprinderea de Transport Constanța (I.T.C.)

-Tatra KT4D (15 bucati second-hand, din 1999).

Din pacate, intre anii 2004- noiembrie 2008 , din initiativa primarului Radu Mazare, transportul in comun urban, cu tramvaiele, este desfiintat la Constanta!


2. Fosta retea de troleibuze din Constanta

 Transportul in comun urban cu troleibuze a fost introdus la Constanta in anul 1959 (in accelasi an cu cel din Brasov si din Cluj-Napoca).

In perioada sa de maxima extindere (in 1999) reteaua de troleibuze din Constanta aveea o lungime de 34,1 km  (cam a treia ca lungime din Romania, dupa cea din Bucuresti si cea din Brasov), 11 linii de troleibuze , 10 capete de linii de troleibuze (Mamaia, Pescarie, Tomis Nord, CL 44, Inel II, BJATM, Palas, Gara,  Poarta 1 Port, Poarta 2 Port) si un garaj pentru troleibuze.

 În anul 1999, rețeaua de troleibuz din Constanța număra 11 linii și anume:

40 Gară - Centru - Pescărie
41 Gară - Centru - Mamaia
42 Tomis Nord - Centru - Poarta 2 Port
42B Tomis Nord - Centru - Poarta 1 Port
43 Tomis Nord - Centru - Gară
44 Energia - Poarta 1 Port
47 Mamaia - Pescărie
48 Poarta 2 Port - Palas
48B Palas - Gară
49 BJATM - Poarta 1 Port
51 Inel II - Poarta 1 Port

*Fostul capat de linie de troleibuze "Inel II" era situat in apropierea statiei GFR Constanta Marfuri, la intersectia strazilor Eliberarii si Nationalizarii ? A existat deci retea de troleibuze pe strada Eliberarii (intre intersectia cu Bdul. Dezrobirii si intersectia cu strada Nationalizarii) ?

De-a lungul timpului, in Constanta, s-au utilizat urmatoarele tipuri de troleibuze:

-TV-2-E
-TV-20-E
-Roman-112-E
-DAC-112-E
-DAC-117-E
-Rocar de Simon 412 E

 Din pacate, intre anii 2004- decembrie 2010 , din initiativa primarului Radu Mazare, transportul in comun urban, cu troleibuzele, este desfiintat la Constanta!

 Ulterior terenul unde era fostul garaj pentru troleibuze (in apropierea stadionului "Farul") este vandut de catre primarie!

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta fl82

Cate statii de redresare existau in 1999 in Constanta pentru alimentarea retelelor de tramvaie si troleibuze ?

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Robert24

fl82 wrote here:
Pe atunci, societatea de transport persoane se numea IJTL și era condusă de ing. Teodor Voineagu.


IJTL avea doar autobuzele.
Tramvaiele si troleibuzele apartineau de ITC.

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta fl82

Pai pana in 1990 nu exista o singura intreprindere de transport urban in comun, la nivelul fiecarui judet ?!

In anul 1979 se reorganizeaza transportul urban in comun din Romania, fiind infiintata, la nivelul fiecarui judet si subordonata "Consiliului Popular Judetean", cate o "Intreprindere Judeteana de  Transport Local IJTL", care preia intreg transportul urban in comun (din toate orasele si municipiile, cu autobuze urbane, troleibuze si tramvaie) din judetul respectiv!

 Asadar , dupa 1979, ar fi trebuit sa existe "IJTL Constanta" si sa dispara 'ITC Constanta"!

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Robert24

Sigur cel putin intre 1986 si 1990 au existat ambele. Iar din ce tin minte, dupa 90 (poate 91) au fuzionat ambele in ITC, care apoi a devenit RATC.

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Stefan_79

Ca să vă răspund la întrebare, ITC avea în exploatare taximetrele, autobuzele de pe liniile 1-27, troleibuzele de pe liniile 40-51 și tramvaiele de pe liniile 100-105. IJTL avea în exploatare trasee ce legau orașul Constanța de alte localități din județ, dar fără să fi avut număr atribuit. ITC a funcționat ca o întreprindere cu un anumit statut special, pe atunci liniile ce deserveau stațiunile de la sud și nord erau încadrate într-un anumit fel într-o „zonă metropolitană”, asemănător ITB (cu liniile 4xx).

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta fl82

Si atunci (pana in 1991) fosta "Intreprindere de transporturi auto ITA" Constanta (aflata in subordinea directa a Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor) deservea  numai acele trasee de autobuze interurbane care legau municipiul Constanta de localitati mai indepartate din judetul Constanta ?

Ar fi interesant de vazut un "mers al autobuzelor" de prin 1989- 1991, editat de ITA Constanta!

 


Re: Fostele retele de tramvaie si troleibuze din Constanta Stefan_79

Doar IJTL efectua astfel de curse. IJTL a avut cel puțin două autobaze (sigur au fost mai multe), una în incinta municipiului pe bd. Aurel Vlaicu zona BJATM (pentru liniile ce plecau din Autogara Nord) și una în Medgidia, de acestea știu eu. Oricum de IJTL era nevoie mai mult doar spre vestul județului, deoarece localitățile precum Nazarcea, Cocoșul (actual Poiana), Năvodari, Ovidiu, Lumina, Agigea, Eforiile (N și S), Stațiunile din nordul Mangaliei și inclusiv Mangalia erau acoperite de ITC cu Ikarusuri 260 și 280, IK4, Skoda Karosa, Roman, DAC 112 - 117 UDM etc. Reamintesc că există mesaje postate de colegii noștri și de mine unde se subliniază anumite lucruri care au fost întrebate aici, recomand cu căldură să studiați topicul istoriei transportului în comun din Constanța. Reamintesc că a existat și o anumită însemnificație a numerelor liniilor pe care le opera ITC: Liniile de la 1 la 9 erau linii de autobuz în municipiu, liniile de la 10 la 19 erau linii de autobuz operate la sud de Constanța, liniile de la 20 la 27 erau operate la nord și nord-vest de Constanța, liniile de la 40 la 51 erau linii de troleibuz și liniile de la 100 la 105 erau linii de tramvai.

 


Re: Discutii diverse fl82

Deci in 1989 judetul Constanta era singurul judet din tara in care nu exista o filiala a intreprinderii ITA  ?!

Daca este asa inseamna ca la Constanta era o situatie unica in tara, deoarece, in celelalte judete , erau cate doua intreprinderi: IJTL (in subordinea consiilor populare judetene, care se ocupa exclusiv cu  transportul urban in comun de calatori, in  interiorul oraselor si municipiilor din judetul respectiv) si  ITA (in subordinea Ministerului Transporturilor si Telecomunicatiilor, care se ocupa numai cu transportul interurban auto de calatori si cu transportul auto de marfuri)!

 


Re: Discuții diverse fl82

Care era configurația liniilor și macazurilor de tramvaie la intersecția Bdul. Alexandru Lăpușneanu cu strada Soveja, la capătul de linie de la gara și în zona industrială Palas ?

La intersecția Bdul. Alexandru Lăpușneanu erau :
-4 încrucișări a liniilor de tramvaie la 90 de grade
-Posibilitatea tramvaielor care veneau dinspre "Satul de vacanta" să facă virajul la dreapta spre strada Soveja (spre depou)
-Posibilitatea tramvaielor care veneau dinspre gară să facă virajul la dreapta spre strada Soveja (Sore capătul de linie "Faleza Nord" )  ?

A existat vreodată un traseu de tramvaie Gara- Faleza Nord ?

In zona industrială Palas era singura intersecție la nivel dintre o linie de tramvaie și o cale ferată industriala din Constanța!

Câte stații de redresare existau în Constanța pentru alimentarea rețelei de tramvaie și troleibuze ?

 


Re: Discuții diverse Stefan_79

La intersecția Soveja - Al. Lăpușneanu era doar macaz spre dreapta cum vii de la Sat Vacanță spre Tomis 3, pentru acces pe 100 și pentru 103 și 105. N-a existat niciodată traseu de tramvai de la Gară la Faleză Nord. De stații de redresare nu-mi aduc aminte decât de aceea dintre Poarta 1 și Poarta 2. Când rămăsese doar troleul 48 pe traseu lăsaseră vreo 3-4 console cu fire pe stâlpi dinspre Poarta 1 spre Poarta 2 ca să aibă curent de la stație.

 


Go to page:  1 2 3 4 5 6 7
 

📖 Pagination options
Home page  • 
Parent forum: Istoria transportului public în municipiul Constanța  • 
Choose destination

Since our 2502 forum members have written 440966 posts in 5556 topics and 529 subforums.

 

© 2009 - 2025 Asociația „Metrou Ușor”

Powered by PhpBB In DotNet

The Terms Of Use